SOLCELLEBATTERI ELLER EJ?

///SOLCELLEBATTERI ELLER EJ?
SOLCELLEBATTERI ELLER EJ? 2018-02-02T09:12:06+00:00

Solcellebatteri eller ej?

Skal man vælge batteri til sit solcelleanlæg eller ej? I udgangspunkt afhænger det af, hvordan ens forbrugsmønster er, med andre ord – hvornår på døgnet man bruger strøm.
I et solcelleanlæg med batteri har man følgende i sin installation; elmåler, eltavle, solcellepaneler, inverter, batterisystem, forbrugsmåler.

Forbrugsmønster

Den klassiske familie, som arbejder i dagtimerne og er hjemme i aftentimerne, har typisk et stort forbrug morgen og aften. Solen skinner som bekendt mest i dagtimerne. Derfor bør sådan en familie overveje batterier. I dette tilfælde vil familien købe strøm fra elværket om morgenen, men i løbet af formiddagen, hvor solen rigtig kommer frem, begynder solcelleanlægget at lade batterierne op. Batterierne vil være ladet helt op, når familien kommer hjem sidst på eftermiddagen, og familien kan bruge strømmen fra batterierne om eftermiddagen, aftenen, mens batterierne løber tør i løbet af natten (afhænger af batteriernes størrelse og mængden af strøm, man bruger).

Hvis man primært er hjemme i dagtimerne – fx pensionister, natarbejdere eller personer med hjemmearbejdsplads og lignende – er forbrugsmønsteret et andet. Man bruger strømmen, mens solen skinner. Hvis man samtidig er rigtig god til fx at sætte opvaskemaskine, vaskemaskine, tørretumbler og lignende over på dette tidspunkt, kan det begrænse størrelsen på batteriet. Med andre ord – man bør installere solcelleanlæg med batterilager, men overveje kapaciteten på batteriet.

Beregn størrelsen på dit solcelleanlæg 

SOLCELLE-BEREGNER

Solcellebatterier

Nutidens moderne solcellebatterier har både lang levetid og er helt sikre at installere i hjemmet. Når man snakker om holdbarheden på solcellebatterier, måler man det i cyklus. Hvor mange cyklus, et batteri har, afgør, hvor mange “dybdeafladninger” det kan tåle. Et moderne kvalitets solcellebatteri af typen lithium jernfosfat (LiFePO4) har omtrent 6.000-8.000 cyklus, hvilket medfører, at producenterne gerne stiller 10 års garanti.

Placering og sikkerhed

Batterierne kan placeres indendørs eller udendørs. Indendørs skal man ikke være nervøs over sikkerheden. Den er helt i top på LiFePO4 batterierne da de ikke reagerer kemisk med luftens ilt. Kassen, som batterierne leveres i, er hos nogle producenter konstrueret således, at de kan tåle at stå udendørs, ned til -10 grader. EnergiElektrikerens anbefaling er dog at have dem stående indendørs, da effektiviteten nedsættes ved lave temperaturer.
Sikkerheden er som nævnt helt i top. Batteri producenten BYD har udsat deres batterier til flere sikkerhedsforsøg, fra brænding, overophedning, drop, perforering og knusning. BYD lithium batteriet har vist sig ekstremt sikkert, og taber aldrig strukturel integritet eller eksploderer.

Størrelsen på batteriet

Som tommelfingerregel kan man sige, at størrelsen på et batteriet til et solcelleanlæg skal svare til solcelleanlæggets samlede kWp, dog ikke mindre end 6 kWh. Altså, hvis dit solcelleanlægs samlede størrelse er 7 kWp, bør du have et batteri på 7 kWh.