HVOR STORT SKAL ET SOLCELLEANLÆG VÆRE?

///HVOR STORT SKAL ET SOLCELLEANLÆG VÆRE?
HVOR STORT SKAL ET SOLCELLEANLÆG VÆRE? 2018-04-16T19:41:04+00:00

Solcelleberegner

For at kunne hjælpe så meget som muligt med at anslå størrelsen af dit solcelleanlæg har vi lavet 2 solcelleberegnere. Den ene tager udgangspunkt i, at du kender dit nuværende elforbrug pr. år. Den anden tager udgangspunkt i, at du ikke kender dit elforbrug overhovedet. Når man skal investere i et solcelleanlæg, så er det vigtigt at størrelsen passer så godt som muligt til husets forbrug og forbrugsmønster, til det formål skal du bruge denne solcelleberegner.

Denne solcelleberegner tager nemlig udgangspunkt i, at ikke alle brugsgenstande kan suppleres med strøm fra dit solcelleanlæg. Fx en varmepumpe bruger mest strøm om vinteren, hvor solcelleanlægget producerer mest strøm om sommeren, derfor betyder en varmepumpe kun ganske lidt i forhold til solcelleanlæggets størrelse.

KENDER IKKE MIT EL-FORBRUG
KENDER MIT EL-FORBRUG

Der er mange som spørger sig selv: Hvor stort skal mit solcelleanlæg være? Hvor mange watt skal mit solcelleanlæg være på? Eller: Hvad er forskellen på kWp og kWh?

Solcelle beregner hjælper med dette!

Når du skal vælge størrelsen på dit solcelleanlæg er det vigtigste, at du tager hensyn til, at det passer til dit forbrug og dit forbrugsmønster. Men du skal også tage hensyn til bestemte brugsgenstande, som bruger særlig meget varmeeffekt i vinterperioden (fx varmepumpe og elradiator etc.) hvor solcelleanlægget ikke producerer så meget.

Eksempel: Hvis du har et forbrug på 6.000 kWh/år,  er det ikke sikkert, at du skal have et solcelleanlæg på 6.000 kWp, hvis du i det forbrug fx opvarmer en garage på 25 kvadratmeter med elvarme.

Grunden til, at du især skal tage hensyn til brugsgenstande på elektricitet, som bruges hyppigere om vinteren end om sommeren, er, fordi du med et solcelleanlæg helst skal bruge strømmen, når den bliver lavet. Den strøm, du ikke når at bruge i det øjeblik, den bliver lavet, bliver sendt ud i elnettet til en meget lav værdi. Derfor skal et solcelleanlæg dimensioneres ud fra dit forbrug, men alt det, som bruger strøm om vinteren, skal kun indregnes med en betydelig mindre faktor.

Forklaring: kWh er den mængde effekt (Watt), du forbruger over en given tid, i dette tilfælde over et år.
Forklaring; kWp er et udtryk for den mængde effekt (Watt), som kan opstå på et “splitsekund” (peak værdi).

Et typisk el-forbrug ligger på 8-15kWh/døgn for en familie på 2-3 personer i et hus uden el-opvarmning. Mange forsyningsselskaber tilbyder et login til sine kunder, hvor man så kan se sit nøjagtige el-forbrug. El-forbruget er typisk størst om morgenen og om aftenen. Midt på dagen er el-forbruget mindst og solcellestrømmen højst.

Underholdning er den helt store synder i et typisk el-forbrug. Underholdning omfatter bl.a. fjernsyn, musikanlæg, computere, spillekonsoller, smartphones, tablets, netværk samt andet elektronik. Vask samt køle- og fryseskabe er også i toppen af de store forbrugere. Tip, holder derfor øje med, hvilket energimærke dine hvidevare har.

Solcelleanlæg med batteri er i langt de fleste tilfælde en rigtig god løsning, fordi man simpelthen “flytter” sin solcellestrøm over til de perioder af dagen, hvor man har brug for strømmen. Om dagen lader man batteriet op og om aftenen og morgenen aflader man batteriet til sin el-installation. Alt sammen automatisk.