Huskeliste solcelleanlæg / FAQ

GSRN nummer

Når du får monteret et solcelleanlæg, så bliver det tilmeldt til dit netselskab (forsyningsselskab) og i samme omgang bliver der sendt informationer videre til energistyrelsen. Når anlægget er anvist (godkendt) fra netselskabet, så modtager du et GSRN nummer. Alt efter netselskab, så modtager du dit GSRN nummeret via brev, mail ellers kan det også fremgå på din elregning, når gebyret for tilmeldingen bliver afregnet. GSRN nummeret er et 18-cifret langt nummer og i mange tilfælde også kaldt dit “anlægsnummer”.

Sælg din overskudsproduktion (som privat)

Hvis du gerne vil sælge din overskudsproduktion som privatanlægsejer, så skal du kontakte en såkaldt produktionselleverandør, og lave en aftale med dem om at købe din overskudsproduktion fra solcelleanlægget. Der findes ca. en håndfuld af disse firmaer i Danmark og du kan finde en liste med dem hos energistyrelsen her. Når du kontakter et af disse firmaer, så skal du have dit GSRN nummer klar.

Skat af solceller

Hvis du ejer et solcelleanlæg (eller andre vedvarende energianlæg) og du sælger strøm til en værdi af mere end 7.000kr på et år, så skal du betale skat af indtægten. Eksempel; hvis du på et år har solgt strøm fra dit solcelleanlæg til en værdi af 10.000kr, så skal du betale 60% i skat af den del der overstiger 7.000kr => 10.000 – 7.000 => 3.000/100*60 => 1800kr du skal betale i skat. Du kan læse mere om det hos skat her

Sælg din overskudsproduktion (som erhverv)

Hvis du gerne vil sælge din overskudsproduktion som erhvervsanlægsejer, så skal du kontakte en såkaldt balanceansvarlig, og lave en aftale med dem om at købe din overskudsproduktion fra solcelleanlægget. Der findes ca. en håndfuld af disse firmaer i Danmark og du kan finde en liste med dem hos energistyrelsen her. Når du kontakter et af disse firmaer, så skal du have dit GSRN nummer klar.

BBR registrering

Du bør indberette dine ændringer og tilføjelser på din bygning på BBR. Du logger ind med NemID eller MitID og trykker på “se og ændre oplysninger”. Vælg den bygning det drejer sig om (der kan være bolig, udhus, carport etc). Så scroller du ned til afsnittet “Teknisk anlæg”. Du tilføjer solcelleanlægget og angiver størrelsen i kW og kvadratmeter. Hvis du har problemer, så skal du kontakte BBR eller teknisk afdeling i din kommune.

Dit batteri oplader med strøm fra elnettet

Et batteri til et solcelleanlæg oplader og aflader mange gange, og i visse perioder kommer den aldrig helt op på 100%. I øvrigt består et batteri af celler, og hvis cellerne internt afviger for meget fra hinanden, så skal de kalibreres, det gøres ved at oplade batteriet til 100%. Kalibrering af batteri prioriteres højst, hvorfor batteriet vil oplade uanset solcelleproduktion eller ej, derfor kan du opleve at batteriet oplade med strøm fra elnettet. Antallet af kalibreringsopladning afhænger lidt af årstiden og dit forbrug, men typisk vil batteriet kalibrere oftere om vinteren end om sommeren.

App visning er ikke korrekt

Øjebliksvisningen på målinger i din app, også kaldet “real-time-data”, skal kun ses som en feature som viser hvordan strømmen fordeler sig i din installation. Men da data’en skal fra din inverter, ud igennem cyberspace til en server som behandler dine informationer og tilbage gennem cyberspace og vises på din app, så visningen i din app opdateres med omkring 10 minutters interval. Derfor kan du ikke regnet 100% med dine øjebliksværdier. Til gengæld kan du regne 100% med de historiske værdier som er i din app.