Luft til vand varmepumpe

Skal du have en luft til vand varmepumpe, så er du kommet til rette sted. Vi kan nemlig både hjælpe dig med køb af ny varmepumpe samt montering.

I disse dage er der meget snak om udskiftning af gasfyr til varmepumpe eller fjernvarme, men hvad er en varmepumpe, hvad koster det og kan det passe til dig? Du kan læse om varmepumper og finde information på de følgende sider.

Er en luft til vand varmepumpe en god investering ?

Med de stigende gas- og oliepriser er der ingen tvivl om, at det kan betale sig at investere i en god luft-til-vand-varmepumpe. Og normalt er denne investering tjent hjem på 5-10 år. Tilbagebetalingstiden afhænger af installationsomfanget, din finansieringsmodel, gas-/oliepris og om du er tilskudsberettiget. Levertiden på en luft-til-vand-varmepumpe er optil 25 år.

Hvad koster en varmepumpe?

En luft-til-vand-varmepumpe koster typisk mellem 100.000 til 125.000 kr. inkl. moms og inkl. montage. Klik her for at se priserne på vores luft-til-vand-varmepumper.

Hvor meget støjer en varmepumpe?

Varmepumpens udedele er det vigtigt at vælge en model med lavt lydniveau for at undgå gener for dig selv og dine naboer. Lydniveauet for udendørsenheder variere mellem 40 og 60 dB , afhængigt af modellen og driftsforholdene. Det svarer nogenlunde til støjniveauet fra en vaskemaskine, når den vasker (den støjer mere når den centrifugerer). Klik her for at beregne støjniveauet hos dig.

Hvad er forskellen mellem luft-til-vand og luft-til-luft varmepumper?

En luft-til-vand varmepumpe overfører varme til vand, der bruges til opvarmning af boliger eller varmtvandsproduktion (typisk som erstatning for gasfyr, oliefyr og pillefyr). En luft-til-luft varmepumpe overfører varme direkte til indeluften og bruges til opvarmning eller køling af rum (typisk som supplement for opvarmning eller til fx sommerhuse).

Hvor lang tid tager det at installere en varmepumpe?

Installationsvarigheden varierer afhængigt af systemets type og størrelse, samt boligens forhold. Typisk tager installationen fra et par dage til en uge.

Kan jeg bruge varmepumpen til at opvarme mit varmt vand?

Luft-til-vand-varmepumper kan bruges til at opvarme brugsvand. Dette er en effektiv og energibesparende metode til varmtvandsproduktion.

Har du fået svar på dine spørgsmål og er klar til at få et tilbud?

 

Har du læst dig frem til at en luft-til-vand-varmepumpe er det rette valg for dig, så er det nu, du skal kontakte os for at få et uforpligtende tilbud.

Er en luft til vand-varmepumpe en god investering?

En investering kan ses på flere måder, når det kommer til en luft til vand varmepumpe. Men ved investering i en varmepumpe vil dit afkast fra første år være positivt, både økonomisk og miljømæssig. Så du opnår en bedre økonomi samtidig med at miljøet reduceres for yderligere CO2-belastning – som vi på nudansk siger, er det en “win-win-situation”.

Du sparer typisk op til 60% på din årlige varmeregning, når du skifter fra et olie- eller gasfyr til en luft til vand-varmepumpe. Som tommelfingerregel kan man derfor sige, at investeringen for de fleste er tjent hjem igen på kun 5-10 år, på grund af den store besparelse.

Så det korte svar er, at ja, en varmepumpe er en rigtig god investering. Og kan du opnå et tilskud til købet af varmepumpen, jamen så er investeringen tjent hjem endnu hurtigere.

Hvorfor er en varmepumpe så god ved miljøet?

Mange er klar over, at olie og kul er de helt store syndere vedr. CO2-udslip. Men gas er faktisk i samme kategori, de er nemlig alle fossile brændstoffer. Fossile brændstoffer har det tilfælles, at de alle oprindeligt stammer fra organisk materiale, fx blade, træ etc., som har ligget under tryk i millioner af år. Men det har nok aldrig været meningen, at vi her på jorden skulle brænde det hele af på kun 200 år.

Fordelen ved en luft til vand-varmepumpe er, at den kører på strøm. Strøm kan produceres ved hjælp af vedvarende energi (VE) som kan være strøm fra vindmøller, solceller, nedbør, tidevand, bølger eller jordvarme. I Danmark er målet at være 100% fossilfri i 2050. Derfor vil strømmen til din varmepumpe komme fra grønne kilder og ikke fra afbrænding af fossile brændstoffer.

varmepumpe

Driftssikker og stabil varme med en varmepumpe

Hvis energirenovering af boligen står højt på din prioritetsliste og du samtidigt ønsker at spare penge og nedsætte dit CO2-udslip, så er en varmepumpe den helt rigtige løsning til dig.

Mange danske boligejere udskifter allerede nu deres gamle olie- eller gasfyr med varmepumper, som udnytter jordens egne vedvarende ressourcer: Luft, jord og vand. Du bør også investere i en varmepumpe, hvis du bekymrer dig om miljøet, og hvis du ønsker en langsigtet energiløsning med mulighed for store økonomiske besparelser.

Pumperne er både driftssikre, nemme at betjene og har et lavt støjniveau. Selvom det kan virke besværligt at vælge ny energiløsning til din bolig, lover vi, at det bliver det hele værd. Du vil, efter installationsomkostningerne er tjent ind, opnå store besparelser i dagligdagen – uanset om du ønsker at opvarme bolig eller brugsvand. 

Moderne varmepumper har en lang række funktioner, der kan gøre din hverdag nemmere. Du kan bl.a. tilkoble den til internettet med et wifi-modul til varmepumpe. Det tillader styring af varmepumpe, selvom du ikke er hjemme.

Valg af varmepumpe

Inden du vælger din luft til vand varmepumpe er der en række forskellige faktorer du bør være opmærksom på. En gennemgang af disse sikrer, at du vælger den rigtige varmepumpe, som du kan være glad for i mange år.

Levetiden på varmepumpen

Levetiden på en varmepumpe er altafgørende for din investering og tilbagebetalingstid. Derfor skal du sikre dig, at du vælger den rigtige kvalitet, og være opmærksom på, at en billig varmepumpe i nogle tilfælde, på sigt, kan ende med at blive den dyreste. Varmepumpens kvalitet er også afgørende for, hvor meget vedligeholdelse og reparation, der er nødvendig. Endvidere skal producenten af produktet også være i stand til at kunne levere reservedele inden for kort tid – varmekilden skal bare virke om vinteren.

Jo bedre kvalitet, jo mindre vedligeholdelse, jo mindre gener og desto længere vil levetiden være. Den typiske levetid for en velinstalleret og korrekt vedligeholdt luft-til-vand-varmepumpe er 15-25 år. Korrekt dimensioneret og installeret luft-til-vand-varmepumpe er nøglen til en lang levetid.

Vi er VE-installatør og KMO-certificeret

Når du bestiller en luft til vand varmepumpe hos EnergiElektrikeren, så husk at installationen altid udføres af kvalificeret personale med alle kurser og certifikater. Det skyldes, at kun certificeret montører må arbejde med kølevæske. Det er også derfor, at du ikke må installere din luft til vand-varmepumpe selv. Endvidere blev vi i 2014 godkendt som VE-installatør indenfor varmepumper og solcelleanlæg.

Placering af luft til vand-varmepumpe

Udedelen placeres udvendigt evt. op ad husfacaden med ca. 20 cm afstand til facaden, hvilket sikrer, at luften kan passere igennem pumpen. Hvis den står for tæt på husmuren, så bliver mængden af luft, som skal passere gennem udedelen reduceret, og i værste tilfælde vil din varmepumpeløsning ikke fungere optimalt. Alternativt kan den flyttes væk fra facaden, f.eks. over til en garage, carport eller et skur.
Det er optimalt, hvis den kan placeres mod syd og ikke er afskærmet af træer, buske eller andet. Det skyldes, at varmepumpen i det tilfælde optager energi i solen, og det sikrer dig, at du får det bedste udbytte i årets koldeste måneder. Derudover vil placeringen også sikre at evt. nattefrost, som kan nedsætte pumpens effektivitet, hurtigere vil smelte.

Indedelen placeres som oftest der, hvor dit eksisterende varmeanlæg er placeret, da alle installationer og rør er placeret der og nemt kan kobles til indedelen.

Varmepumpens lydniveau

Lydniveauet fra en luft til vand-varmepumpe skal overvejes ved placeringen udvendigt. Udedelen skal placeres hensigtsmæssigt for at undgå evt. støjgener for dig selv og dine omgivelser.

Der er regler for hvor meget din varmepumpe må støje ved skel. Det er dog først muligt at måle lydniveauet, når varmepumpen er monteret, hvilket er uhensigtsmæssigt, da man gerne vil vide det før installationen. Derfor har Energistyrelsen lavet en støjberegner, som du kan prøve her.

Placeres udedelen på hårdt underlag, f.eks. fliser eller beton, så forstærkes lyden. Hvis udedelen placeres op ad en husmur, vil lyden ligeledes forstærkes. For at dæmpe lyden kan der opsættes støjskærme. Som tommelfingerregel skal der være 5-6 meter fra din varmepumpe til skel. Så er lydniveauet omkring de 35-40dB som er lovkravet.

Luft til vand varmepumpe til radiatorer eller gulvvarme

Når du skal have installeret en luft til vand-varmepumpe, så vil der som udgangspunkt ikke ske yderligere med dine nuværende varmeafgivere, som f.eks. radiatorer eller gulvvarme. Det, der er lidt anderledes ved en varmepumpe fremfor f.eks. et oliefyr eller gasfyr, er fremløbstemperaturen. Fremløbstemperaturen fra en varmepumpe er typisk lavere end fra hhv. olie- og gasfyr, men det er som regel ikke et problem, og i sjældne tilfælde kan det være nødvendigt at udskifte enkelte radiatorer. Det er som regel kun aktuelt, hvis dine radiatorer er meget gamle eller varmeanlægget generelt er underdimensioneret. Men det er alt sammen noget vi vil opdage ved gennemgang af dine eksisterende installationer inden afgivelse af tilbud. Læs meget mere om varmpumpe med radiator eller gulvvarme her.

Varmtvandsbeholder i en varmepumpe

Når du vælger en luft til vand-varmepumpe, så er varmtvandsbeholderen en af de faktorer som spiller en vigtig rolle. Dit varmtvandsbehov udregnes normalt efter dit forbrug, som hænger sammen med antallet af beboere i din husstand.

Men der er også en række andre faktorer som spiller ind, det er bl.a. ekstremt vigtigt at dimensionere varmtvandsbeholderen efter f.eks. badekar, spabad og lignende installationer, som bruge meget varmt vand på én gang.

Årsagen er, at en varmepumpe opvarmer brugsvandet langsommere end traditionelle gasfyr og oliefyr. Så hvis en person i husstanden anvender badekarret kl. 18 om aftenen og en anden person i husstanden anvender brusekabinen kl. 21, så er det vigtigt, at varmtvandsbeholderen til varmepumpen er dimensioneret til det formål.

En anden ting man kan dimensionere sin varmtvandsbeholder efter er, hvis man vil anvende den til energilagring. Hvis du f.eks. har et solcelleanlæg eller vindmølle og ønsker at opvarme vandet i varmtvandsbeholderen med overskudsproduktionen, så skal den også dimensioneres herefter.

Det alt sammen noget vi som VE installatør rådgiver dig om, ved besigtigelsen.

Tilskud til varmepumpe

Den danske stat har hvert år frem til 2026 afsat et meget stort beløb til tilskud til energiløsninger. Der åbnes typisk op for ansøgning om tilskud 2-3 gange årligt. Følg gerne med på Sparenergi’s hjemmeside for at se, hvornår der næste gang åbnes op for tilskud til varmepumpe.

Hvis du vil søge tilskud til varmepumpe, så kræver det, at du udskifter en eksisterende energikilde, der anvender fossile brændstoffer, f.eks. oliefyr eller gasfyr. Desuden skal bygningen, som du søger tilskud til, være godkendt til helårsbeboelse i BBR. Dette gælder som sagt kun ved udskiftning af eksisterende olie- og gasfyr, så hvis du bygger nyt hus, kan du ikke modtage et tilskud til pumpen.

Det har tidligere også været muligt at opnå håndværkerfradrag ved installation af varmepumpe, men denne mulighed er afskaffet i 2022, så indtil videre er den bedste mulighed for at få tilskud, at benytte Bygningspuljen.

Hvis du er i tvivl om, hvilke ting du skal have klar til at søge tilskud, så kan du læse mere her

Størrelsen på tilskuddet afhænger af, hvad du søger tilskud til. Tilskud til varmepumpe og jordvarme beregnes på baggrund af boligens størrelse og om du vælger en A++ eller en A+++ mærket varmepumpe.

Dog skal man altid overveje, om det kan betale sig, at tage det bedste af det bedste, da det som regel koster en hel del mere end det næstbedste.

Service på varmepumpe

Miljøstyrelsen kræver derudover et årligt tjek af din varmepumpe. De kan kræve dokumentation for tilsynet, læs meget mere om service på varmepumper her.

Jeg har fået svar på mine spørgsmål og er klar til at bestille

 

Har du læst dig frem til aten luft til vand-varmepumpe er det rette valg for dig, så er det nu, du skal kontakte os for at foretage en bestilling.