Solceller med batteri eller ej?

Skal man vælge solceller med batteri eller ej? Batteri til solcelleanlæg afhænger det af, hvordan ens forbrugsmønster er. Med andre ord, hvornår på døgnet man bruger strøm og hvor meget strøm man bruger. Ikke mindst skal man vurdere hvilke brugsgenstande man har som bruger strøm på bestemte tider af døgnet. Eller bestemte tider af året. For rigtig mange private, kan det sagtens betale sig at få installeret et solcelleanlæg med batteri.

Batteri til solceller? Kig på dit forbrugsmønster

Den klassiske familie, som arbejder i dagtimerne og er hjemme i aftentimerne, har typisk et stort forbrug morgen og aften. Solen skinner som bekendt mest i dagtimerne. Derfor bør sådan en familie overveje solceller med batteri. I dette tilfælde vil familien købe strøm fra elværket om morgenen, men i løbet af formiddagen, hvor solen rigtig kommer frem, begynder et solcelleanlæg med batteri at lade op. Batterierne vil være ladet helt op, når familien kommer hjem sidst på eftermiddagen. Familien kan nu bruge strømmen fra batterierne om aftenen, mens batterierne tømmes i løbet af natten. Hvornår det tømmes afhænger naturligvis af batteriets størrelse og mængden af strøm man bruger.

Hvis man primært er hjemme i dagtimerne, fx pensionister, natarbejdere eller personer med hjemmearbejdsplads og lignende, er forbrugsmønsteret et andet. Man bruger strømmen, mens solen skinner. Hvis man samtidig er rigtig god til for eksempel at sætte opvaskemaskine, vaskemaskine, tørretumbler og lignende over på dette tidspunkt, kan det begrænse størrelsen på batteriet. Med andre ord – man bør installere solcelleanlæg med batterilager, men overveje kapaciteten på batteriet.

 

Solceller med batteri optil 15% afkast

I mange situationer er det en langt bedre forretning at investere i solcelleanlæg end at have pengene stående i banken. Kapitalrenteudbyttet ligger normalt mellem 6-15% ved investering i solceller, det får man i udgangspunktet ikke i banken. Samtidig gør man noget godt for miljøet. Solenergi er en af de reneste energikilder der findes.

Tilbagebetalingstiden på et solcelleanlæg er normalt 6-10 år uanset om det er solceller med batterilagering eller uden batterilagering. Investeringen er naturligvis mere for et solcelleanlæg med batteri end for et solcelleanlæg uden batteri. Men det akkumuleret afkast efter fx 20 år er til gengæld gennemsnitligt 50-70% højere for et solcelleanlæg med batteri end et solcelleanlæg uden batteri.

Så hvis du har planer om, at blive boende i dit hus i minimum de næste 6 år, så er det bare om at investere i solceller nu.

Batterilager og smarthome

For at være helt sikker på at bruge så meget af din strøm fra solcelleanlægget som muligt, så kan du, udover at have et batteri til solceller, også koble en energistyring på. Den kan automatisk styre dine brugsgenstande i din installation, til at tænde på bestemte tidspunkter eller anvende en begrænset mængde energi. Det kan du læse meget mere om her.

Personlig rådgivning om solceller

Hvis du køber et solcelleanlæg hos EnergiElektrikeren, så skræddersyer vi solcelleanlægget til dig. Vi tilbyder bl.a. at besøge dig og lave en gennemgang af forholdene og vurdere dit behov. Vi rådgiver omkring størrelsen på solcelleanlæg og størrelse på evt. batteri til solceller. Rådgivning omkring placering af solceller, inverter og batteri er meget vigtig og bør gennemgåes grundigt forud for en installation. Solceller skal placeres korrekt på bygningen set i forhold til verdenshjørnerne, hældning og evt. skygger etc. Inverteren skal placeres så evt. støj generer mindst muligt og ikke for varmt. Batterier til solcelleanlæg skal placeres så de ikke får frost og helst ikke i opholdsrum. Derudover kommer montering af solceller på taget og fremføring af kabler og integrering af hele styringen i el-installationen. På den måde ved batteriet, hvornår det skal oplade og aflade.

Kapacitet på batterilager og solceller

Solcelleanlæg skal dimensioneres korrekt, uanset om det er med batterilagering eller ej, det bør ikke være for stort. Pas på med at investere i et solcelleanlæg der kun er dimensioneret efter dit årsforbrug. Det kan ende med at blive alt for stort og dermed blive en dårlig investering. Tænk over hvilke brugsgenstande du har i din bolig og hvilken varmekilde du har. Hvis du fx har en varmepumpe, så bruger din varmepumpe mest strøm om vinteren. Men dine solceller laver minimalt strøm om vinteren, derfor bør en varmepumpe have mindre indflydelse på størrelsen af dit solcelleanlæg. Men husk at din varmepumpe også laver varmtvand, også om sommeren, så man kan med fordel regne lidt forbrug til varmepumpen, når man dimensionerer størrelsen på et solcelleanlæg. Hvis du bruge din varmepumpen til køling, så giver det stor mening af at øge solcelleeffekten. Derfor er det ultimativt vigtigt, at der i kalkulationen på et solcelleanlæg er gjort rede for hhv. størrelsen af solceller på taget [kWp] og kapaciteten på batteriet [kWh]. Måske kan det i dit forbrugsmønster bedst betale sig med et større batteri end flere solceller på taget, eller omvendt. Endvidere kan solceller med batteribank også kombineres med opladning af elbil eller opvarmning af buffertank til varmepumpe, det er fantasien der sætter grænsen. Men man kommer ikke udenom, at det skal dimensioneres af en professionel, så kontakt EnergiElektrikeren.

Batteri til solceller

Afladningseffekt

Nogle batterier kan aflade med meget effekt og andre kan aflade med lidt effekt. Det betyder at du fra nogle batterier maksimalt kan bruge fx 2500W ad gangen. Eksempelvis, hvis du tænder kaffemaskine og brødrister samtidigt, som tilsammen bruger ca. 3000W, så kan du ikke trække den ønskede effekt fra batteriet som kun kan levere 2500W, de sidste 500W må du altså købe fra elnettet. Det er også noget du skal være op på når du køber et solcelleanlæg med batteri.

På modulopbygget batterier kan afladningseffekten ændre sig, jo flere batterier du har i din batteristak. Jo flere batterier i din batteristak, desto højere afladningseffekt kan du opnå fra dit batteri. Afladningseffekt har dog intet med kapaciteten af dit batteri at gøre. Eksempelvis, hvis du har et batteri med en kapacitet på 5 kWh, som har en afladningseffekt på 2500W, så kan du trække 2500W konstant i 2 timer, så er batteriet tomt. Ligeså, hvis du har et batteri med en kapacitet på 10kWh, med en afladningseffekt på 5000W, så kan du trække 5000W konstant i 2 timer, så er batteriet tomt.

Levetid

Hvis man investerer i et GEL batteri skal man forvente at de holder i max 4 år og investerer man i et lithium batteri så holder det i op til 20 år, hvorved du altså skal skifte batterierne op til 5 gange med GEL løsningen frem for lithium løsningen. Hos EnergiElektrikeren anvender vi udelukkende GEL batterier til off-grid anlæg (ø-drift anlæg) som er solcelleanlæg med batteri, men som ikke er tilsluttet et offentligt el-net (typisk til kolonihaver, campingvogne etc).

Dog er der også forskel på de forskellige lithium batterier, måden hvorpå de oplades, overvåges og aflades. Lithium batterierne ældes hurtigere, jo længere tid de er opladt til 100% pga kemisk stress inden i batteriet, derfor er der nogle lithium batteriproducenter som er begyndt at kigge på den algoritme som lithium batteriet lades op efter. Producenterne laver en intelligent algoritme, således at den genkender og lærer dit forbrugsmønster og kender vejrudsigten, således at batteriet bliver opladt til 100% så sent som muligt. Gode batterier til solceller har en virkningsgrad på over 90% og samtidig garanterer 80% kapacitet på batterierne efter 10 år. Hvor de fleste andre kun kan garantere 60% kapacitet efter 10 år.

 

Garanti

Garantier på batterier kan være indviklet. Som udgangspunkt garanterer producenterne fx 10 års produktgaranti, men ofte er der også en såkaldt “through put energy warranty”, som begrænser produktgarantien, hvis batteriet har været op-/afladt med mere end den af producenten angivet energimængde. Svarende til, at man køber en ny bil og forhandleren siger “der er 10 års garanti eller 50.000km, hvad end der så kommer først”. Med andre ord, så er garantien lige pludselig ikke 10 år, men måske kun 8 år og det er jo netop de 2 sidste år der kan være kritiske i forhold til om batteriet holder eller ej. Der er endvidere batteriproducenter som i deres garantibetingelser har stående at batteriet skal være online, ellers bortfalder garantien, hvilket jo også er en information man skal være opmærksom på, i det man vælger batteribank til solceller.

Desuden er det vigtigt at holde batteriproducenterne op mod hinanden i forhold til, hvilken kapacitet batteribanken har efter garantiens udløb. Kapaciteten på batteripakker er nemlig forskellig for producenterne. Eksempel, produktgarantien er 10 år, hvad garanterer producenten så af kapacitet på batteriet efter det 10. år? 60% kapacitet eller 80% kapacitet? Pas på med kun at kigge på såkaldte cyklus på batterilageret. Det hele skal sammenholdes.

Solceller batteri
Vi har nyeste viden omrking solcelleanlæg og omkring batterier til solceller. Kontakt os i dag for mere info.

Hvilken type solcellebatteri bør man vælge?

  • Lithium ion batterieter klart det foretrukne når det skal kobles sammen med et solcelleanlæg. Fordelene er blandt andet, mange dybdeladecyklus, lang levetid, lang garanti, ulempen er højere pris – Dette er EnergiElektrikeren’s anbefaling
  • Bly-syre-batteri(bedre kendt som bil-batteri) er ikke specielt egnet til at integrere i et solcelleanlæg, de har meget dårlig dybdeladecyklus, fylder meget, meget tunge og er primært beregnet til at have installeret i biler, eneste fordel er pris
  • AGM batterier også et bly batteri, dog med en anden elektrolyt som består af kapillært opsuget i et glasagtige plader. Det gør dem bedre og mere tolerante overfor ryst og egnede i helikopterer, både etc. Samme ulemper som bly-syre-batteriet.
  • GEL batterier også et bly batteri, dog er elektrolytten igen noget andet end syre. I et gel batteri består elektrolytten af et gel lignende materiale. Samme ulemper som bly-syre-batteriet.

Batteri placering og sikkerhed

Lithium batteriet skal placeres omhyggeligt. Det vejer typisk mellem 60 og 120kg (alt efter kapacitet) og det skal helst være i nærheden af inverteren da de strømme der går i kablerne mellem inverter og batteri er temmelig høje. Derfor placerer man typisk lithium batteriet inden for 7-10 meters kabelafstand. Afstanden fra inverter og batteri til henholdsvis solceller og eltavle har mindre betydning, da tabet her ikke er så stort. Man kan placere sit batterilager og inverter således:

  • I et teknikrum eller bryggers
  • I en isoleret garage eller et skur (frostfrit og helst +10C uanset hvad producenten garanterer)
  • I en tør kælder
  • Invertere kan placeres udendørs (batterier skal placeres frostfrit)

Sikkerheden på litiumbatterier er helt i top, batterierne reagerer ikke på “kontakt” med luft og batterierne er altid indkapslet således, at hvis der skulle ske en kortslutning eller overophedning, så bliver skaden inden i batteriets indkapsling som i nogle tilfælde består af 1,5cm tyk aluminium. Batteriproducenterne har desuden udsat deres batterier for flere sikkerhedsforsøg, herunder; afbrænding, overophedning, drop, perforering og knusning. Lithiumbatteriet har vist sig at være ekstremt sikkert, og taber stort set aldrig strukturel integritet eller eksploderer.

 

Omgivelsestemperatur

Loftrum er ikke egnet til at installere hverken invertere eller batterier, om sommeren bliver der alt for varmt og kan nedsætte levetiden på elektronik og om vinteren bliver der meget koldt som kan nedsætte levetiden på batterierne og i værste fald ødelægge dem. Som udgangspunkt har invertere bedst af omgivelsestemperatur på mellem -15 til 35 grader og batterilager har det bedst ved at blive installeret tørt og ved temperaturer på mellem 5 til 35 grader og allerbedst mellem 15 til 25 grader.

 

Størrelsen på batteriet

Som tommelfingerregel kan man sige, når det kommer til solceller med batteri eller solcelleanlæg med batteri, skal størrelsen svare til solcelleanlæggets samlede kWp. Altså, hvis dit solcelleanlægs samlede paneleffekt er 7 kWp, bør du have et batteri på ca. 7 kWh. Det afhænger naturligvis meget af dit forbrugsmønster og bør beregnes i hver enkel situation. De fleste professionelle batterier er modulopbygget, hvilket vil sige at du kan udvide dit batteri efterfølgende. For en montør tager det typisk 1 time eller 2 at tilføje et ekstra batteri på en batteristak. Så hvis du er i tvivl om størrelsen på et solcellebatteri, så gå altid ned i størrelse, du kan altid købe et batteri senere, hvis det skulle blive nødvendigt.

Kontakt os i dag

Er du stadig i tvivl om, hvorvidt du skal investere i et solcelleanlæg med batteri eller ej, tøv ikke med at sende os en besked.