Summationsmåler til solceller
Hvad er forskellen på summationsmåler og fasemåler?
Det som der er forskellen er selve måleprincippet i de to målertyper. En fasemåler måler effekten (i kilowatttimer) separat for hver enkelt fase i din installation. Hvor en summationsmåler måler effekten (i kilowatttimer) sammenlagt/summeret for alle 3-faser i din installation. Derfor navnet; summationsmåler. Hvis du har solceller, kan det have meget stor betydning om du har den ene eller den anden måler.
Summationsmåler med solcelleanlæg
Hvis du har solceller, så sker der følgende i din installation, så du forbruger og producerer strøm. Men forud for eksemplet, så skal der lidt el-teori til. I det danske el-net, har vi 3-faser (hhv. L1, L2 og L3) og så har vi én nul. Hvis man måler spændingen (volt) mellem én af faserne og nullen, så er der 230 Volt, som vi kender det i vores stikkontakter. Stort set alle brugsgenstande (kaffemaskine, brødrister, føntørre, vaskemaskine, tørretumbler, ovn osv) er 1-faset, men vi har altså 3-faser i alt i huset, men fordelt til brugsgenstandene.
Eksempel
Lad os lave et eksempel; i et givent øjeblik forbruger du 1000W på L1 og 1500W på L2 og 500W på L3. Og du har et solcelleanlæg på 3-faser som i alt laver 3000W (1000W pr fase).
Resultatet med fasemåler:
“L1 køb er 1000W og salg er 1000W = 0W”
“L2 køb er 1500W og salg er 1000W = køb 500W”
“L3 køb er 500W og salg er 1000W = salg 500W”
Men din købspris og salgspris er langt fra det samme. Du giver omkring 2,40kr/kWh ved køb og du får omkring 0,20kr/kWh ved salg.
Resultatet med summationsmåler:
“L1+L2+L3 køb er 3000W og L1+L2+L3 salg er 3000W = 0W”
Men din købspris og salgspris er langt fra det samme. Du giver omkring 2,40kr/kWh ved køb og du får omkring 0,20kr/kWh ved salg.
Du kan med andre ord købe og sælge strøm på selvsamme tid med en fasemåler. Hvor at summationsmåleren korrigerer for dette, således at du i samme øjeblik enten køber eller sælger strøm.
Hvis du har en 1-faset inverter, så er eksemplet endnu værre med fasemåler og endnu bedre, hvis du skifter til en summationsmåler.
Hvad koster det?
Hvis du bestiller en summationsmåler hos EnergiElektrikeren tager vi et administrationsgebyr på Kr. 495,-
Prisen for udskiftning afregnes direkte mellem dig og dit elselskab og du skal derfor forhøre dig hos dem for at få en pris.
Fakturaen sendes af netselskabet eller elselskabet direkte til slutbruger efter udskiftningen har fundet sted.
Bestilling af måleren kan vi hos EnergiElektrikeren være behjælpelig med. Kontakt os her eller se vores produkter i shoppen.
Hvilken måler har du?
Nogle netselskaber vælger at opsætte summationsmålere når de udskifter den gamle måler til en fjernaflæst måler. Men nogle netselskabet installerede traditionelle fasemålere.
En given elmåler kan (for at gøre forvirringen komplet) faktisk også være indstillet til begge dele. Fx den hvide Echelon måler kan i et netselskab være anvendt som fasemåler (fx i Cerius (det gamle seas-nve)) men den kan også anvendes som summationsmåler i andre netselskaber.
Hvis du selv er i tvivl om, hvilken måler du har, så skal du kontakte dit elselskab.
Kan det betale sig at skifte til summationsmåler?
I 2018 konkluderede en arbejdsgruppe under Energistyrelsen, at forbrugere med en fasemåler oplever en årlig merpris på 100-400 kroner gennemsnitligt i forhold til en egenproducent med en summationsmåler.
Men det kommer helt an på din installation, hvis du har en 1-faset inverter, hvor den er tilsluttet i din installation på en fase, hvor der stort set ikke sidder andet, så er kan det koste dig op imod hele din produktion – anslået 7000kr. Det kan med andre ord godt betale sig.
Selvom det rent juridisk er det blevet afgjort, at fasemåleren måler forkert, så skal forbrugerne selv betale for at få skiftet elmåleren til en summationsmåler, som det fremgår af bekendtgørelsen. Netselskabet er dog forpligtet til at foretage udskiftningen mod betaling, hvis forbrugeren ønsker det og til at stille en ny summationsmåler til rådighed.