Varmepumpe med radiatorer
Man kan godt installere en varmepumpe i et hjem kun med radiatorer. Traditionelle radiatorer er ofte forbundet med varmesystemer, der er baseret på centralvarme, og varmepumper kan integreres i disse systemer for at levere effektiv opvarmning. Der er dog nogle vigtige overvejelser man skal sikre sig, før man bare kaster sig ud i projektet.
- Varmepumpetype: Der er forskellige typer af varmepumper, herunder luft-til-vand-varmepumper og jordvarmepumper som er særligt velegnede til at arbejde sammen med centralvarmesystemer og radiatorer også i kombination med gulvvarmekredse.
- Radiatorstørrelse: Traditionelle radiatorer er ofte dimensioneret til at fungere med en høj fremløbstemperatur, så det kan være nødvendigt at justere eller erstatte radiatorerne, når man installerer en varmepumpe, da varmepumper normalt arbejder ved lavere fremløbstemperatur. Nogle varmepumper er dog designet til også at kunne levere en høj fremløbstemperatur og kan være velegnede til eksisterende radiatorer. Høj fremløbstemperatur er typisk 50-65 grader.
- Enkeltlags radiatorer er som regel en mindre god løsning i kombination med varmepumper. Ofte vil vi anbefale at få dem skiftet til flerlagsradiatorer. Enkeltlags- og flerlagsradiatorer refererer til designet og opbygningen af radiatorer, som begge bruges til at overføre varme fra en varmekilde til luften i et rum.
- Lavere SCOP: jo højere fremløbstemperatur jo lavere SCOP-værdi og omvendt. SCOP-værdien er en måleenhed der bruges til at vurdere energieffektiviteten af varmepumper over en hel opvarmningssæson. Med radiatorer har man typisk en SCOP på 3,0-3,5.
- Hydraulisk integration: Varmepumpen skal integreres korrekt i det eksisterende varmesystem for at sikre optimal ydeevne. Dette indebærer normalt installation af en varmeveksler og hydraulisk justering for at opretholde en passende temperatur i radiatorerne.
Varmepumpe med gulvvarme
Montering af en varmepumpe til gulvvarme er en god og effektiv løsning. Gulvvarme fungerer godt med varmepumper, da varmepumpen typisk arbejde med en lav fremløbstemperatur til centralvarmesystemet, hvilket er ideelt for gulvvarmesystemer da de har en stor overflade. Der er flere fordele ved at kombinere varmepumper og gulvvarme:
- Lavtemperaturvarme: Varmepumper arbejder bedst med lavtemperaturvarmesystemer som gulvvarme. Gulvvarme kræver normalt lavere vandtemperaturer sammenlignet med traditionelle radiatorer, hvilket er i overensstemmelse med varmepumpens effektive drift. Lav fremløbstemperatur er typisk 30-40 grader.
- Jævn og behagelig opvarmning: Gulvvarme leverer varmen jævnt over hele gulvfladen, hvilket skaber en behagelig opvarmning i hele rummet. Dette skaber en mere ensartet temperaturfordeling, og det føles ofte mere behageligt for brugerne.
- Høj energieffektivitet: Gulvvarme, når det kombineres med en energieffektiv varmepumpe, kan resultere i en høj SCOP (Seasonal Coefficient of Performance), hvilket betyder, at systemet er energieffektivt over en hel opvarmningssæson.
- Mindre behov for luftcirkulation: Gulvvarme eliminerer behovet for luftcirkulation, hvilket kan være en fordel for personer, der lider af allergier, da det reducerer mængden af støv og allergener i luften.
Det er vigtigt at dimensionere og konfigurere systemet korrekt, så det passer til boligens specifikke behov. Dette kræver ofte en professionel vurdering og installation af en kvalificeret tekniker. Hvis du overvejer at installere en varmepumpe til gulvvarme, anbefales det at konsultere en erfaren varmepumpeinstallatør for at sikre, at systemet er optimalt konfigureret for effektiv og pålidelig opvarmning eller køling.
Radiator og gulvvarme i kombination
En varmepumpe kan effektivt integreres i eksisterende huse, der har både gulvvarme og radiatorinstallationer. Det er dog vigtigt at udføre en grundig evaluering og planlægning for at optimere varmepumpens ydeevne og opnå effektiv opvarmning i begge systemer. Hvis dine gulvvarmekredse er udført med en såkaldt shunt, således at den regulerer og styrer temperaturen på det vand, der cirkulerer i gulvvarmesystemet for at opretholde en ønsket rumtemperatur, så er der ingen problem i at få installeret en varmepumpe. Hvis din gulvvarme derimod er udført tilbage i 70’erne, hvor dele af radiatorkredsen bare fik et par omgange med kobberrør på badeværelsesgulvet, så kan det også fungere med en varmepumpe, men det vil fungere mindre godt. Men du mærker nok allerede nu, at gulvvarmen er meget ujævn og pletvis. Radiatorer er der som regel ingen nævneværdige udfordringer med, medmindre de er enkeltlags, det er der nævnt mere om under afsnittet ”Varmepumpe med radiator”.
Få et tilbud
Hos EnergiElektrikeren besigtiger vi altid dit projekt sammen med dig før installation af en varmepumpe. Vi besigtiger din varmeinstallation og varmegiverne, om det er radiatorer eller gulvvarme eller en kombination heraf. Vi laver altid en professionel vurdering af dit eksisterende varmesystem for at afgøre, om det er velegnet til integration med en varmepumpe, eller om der kræves justeringer. Hos EnergiElektrikeren har vi erfarne varmepumpeinstallatører der altid dimensionere og konfigurere systemet korrekt, så det passer til boligens specifikke behov og dine krav. På den måde opnår du en effektiv og pålidelig opvarmning. Kontakt os og få et tilbud her