Spændt traver Dan fra Vestsjælland ud for at kigge på sin elmåler. Han købte i februar 2019 et solcelleanlæg fra EnergiElektrikeren, og har siden opgraderet og justeret sit anlæg yderligere. Rigtig nok, som han har spekuleret på, har han denne dag haft et elforbrug på 0 kroner. Jubii, nu er jeg selvforsynende med energi fra mine solceller, tænker Dan for sig selv. Han glæder sig til at få første elregning i det nye år.
Dan Sørensen er en af de mange tilfredse kunder, der har fået hjælp fra EnergiElektrikeren til at få billigere og mere miljøvenlig engergi fra solceller.
Gammelt hus, nye idéer
Dan Sørensen bor et et gammelt hus fra 1925, som han i flere omgange har tænkt på at rennovere. Og når han kiggede op på husets tag, har han også overvejet, om et sæt nye solceller både kunne pynte på husets udseende og elregning. Derfor gik han igang med at undersøge markedet for solceller i 2017.
“Jeg tog kontakt med et firma, der sælger solanlæg, og det første jeg hurtig bemærkede, var, at de meget gerne ville sælge en færdig pakkeløsning, som ikke kunne ikke ændres. Ansøgning om tilladelse havde de også meget svært ved at få sendt, og jeg fik en del undskyldninger om, hvorfor den ikke var sendt afsted, da jeg kontaktede dem efterfølgende”, siger Dan Sørensen og fortsætter:
“Så der skete ikke mere på denne front i vinteren af 2017, andet end at jeg fik læst en masse på nettet om solanlæg og solpaneler. Jeg undrede mig over, hvorfor jeg i deres pakke skulle have nogle paneler, som i min verden var forældet, så hvorfor nøjes med 270 watt paneler, når jeg sad og læste om 320 watt paneler. De var jo samme størrelse, men 50 watt mere pr. panel betyder da også noget”.
Dan Sørensen har et arbejde, hvor han skal arbejde om natten. Derfor ville han gerne have en løsning, hvor han kunne bruge energi fra solcellerne om natten, når han var oppe. Men det kunne det firma, han kontaktede, ikke hjælpe ham med, så derfor blev solcelle-drømmene lagt på hylden for denne omgang.
16 nye solcellepaneler
Det var først i sommeren 2018, at Dan igen hørte fra det firma, som han kontaktede året får. Den henvendelse kom, da han også fik godkendt sin ansøgning om overhoved at få lov til at sætte solceller op på sit hus’ tag.
Men Dan havde ikke ligget og ventet på, at firmaet kontaktede ham. Han havde i mellemtiden kravlet op på sit tag for at måle efter, hvor mange solceller der kunne være på hans tag. Han havde også gjort sig nogle overvejelser over, hvilken type solceller han gerne ville have. Da han pludselig i efteråret 2018 så, at de var på tilbud, slog han til.
“Pludselig var de paneler, jeg havde tænkt mig, kommet på tilbud. De var sat en med en tredjedel, og derfor sendte jeg en ordre afsted på 16 stk. solpaneler (LG Neon2 320 watt Black). Der gik heller ikke mange dage, før en fragtmand kom med dem samt et montagesystem, og vupti kom de op på taget, og jeg kunne glæde mig til foråret, hvor der så skulle laves strøm,” fortæller Dan Sørensen.
Strøm om dagen, forbrug om natten
Nu var de 16 solceller sat op på Dan’s tag, men han havde stadig ikke løst problemet med, at bruge den strøm, som han fik fra solcellerne om natten, hvor han var oppe og arbejdede. Derfor satte Dan sig foran computeren og lavede noget research. Ved flere lejligheder havde han stødt på EnergiElektrikerens hjemmeside, og derfor tog han kontakt til dem for at høre, om de kunne hjælpe ham med en løsnning på hans problem.
“Hvis man skal have en solanlæg, så skal man også bruge strømmen om dagen, hvilket ikke så let, da jeg arbejder om natten og sover om dagen. Jeg kunne da godt tænde vaskemaskinen og opvaskemaskinen om dagen, men jeg skulle jo bruge strøm om natten. Her kom batterier ind i billedet og, dem havde jeg også læst en del om, og havde tænkt mig i første omgang at købe en masse lastvognsbatterier, men holdbarheden ville være kort på grund af alle de dybde afladninger, man få lavet på batterierne”, siger Dan og fortsætter:
“Jeg havde kigget på Lithium-batterier, men de var bare rigtig dyre, dog er de som født til solenergi. Jens fra EnergiElektrikeren kom hjem til mig og lavede et tilbud på 2 størrelser af Lithium-batterier, så det tilbud tyggede jeg lidt på.”
Dan skulle ikke bruge særligt meget betænkningstid, før han takkede ja til tilbuddet fra EnergiElektrikeren, og han endte med at købe en inverter (Fronius Symo Hybrid 4.0-3-s), et Fronius Smart meter smt to batterier (LG CHEM RESU 7H 400V LITHIUM-ION 7.0KWH).
Da det hele var færdigmonteret, så producerede anlægget den første dag ca. 500 watt i timen, og det selvom det var en overskyet dag i marts.
Nyt fyrrum, nye solceller
Dan Sørensens gamle hus havde nu fået nye solceller på taget. Men da han så gik igang med at bygge et nyt fyrrum, kom hans tanker igen til at kredse omkring solceller. Derfor ringede han igen til EnergiElektrikeren.
“Jens er på dette tidspunkt blevet udsat for mange spørgsmål, og da jeg ringede denne gang, er der sikkert blevet tænkt, nu har jeg slået hovet, når jeg nu ville have flere solceller. Nå men efter at fortalt om min ide, kom vi frem til et lille anlæg med 10 solpaneler”, siger Dan Sørensen. Han endte med at købe en inverter (Fronius Symo 3.0-3-m) samt 10 stk. solceller (Longi LR10-60HPB- 350 watt).
Efter solcelleanlæg nummer to var blevet installeret på Dan Sørensens ejendom, gik han igen ud for at kigge på sin elmåler. Denn gang kunne han konstartere, at han formåede at producere 3,5 kWh.
Efter han dernæst også udskiftede sin elmåler, og med et elforbrug på ca. 10 kWh dagligt, er han nogle dage 100% selvforsynende med strøm. Og han bliver ved med at sætte nye rekorder her i starten af 2021, især når solen skinner fra en skyfri himmel.
Dan er ikke færdig med solceller
Indtil videre ser Dan Sørensens samlede solcelleanlæg således ud:
- LG Anlæg: 01-03-2019 / 31-12-2019 ï ï 4.622 kWh
- LG Anlæg 2020: ï ï 5.230 kWh
- Longi Anlæg 2020: 01-10-2020 / 31-12-2020 ï ï 200 kWh
- LG Anlæg 01-01-2021 til den 15-02-2021: ï ï 130 kWh
- Longi 01-01-2021 til den 15-02-2021: Anlæg ï ï 53 kWh
I alt: 10.235 kWh.
Men han er slet ikke færdig med at udbygge sit anlæg.
“Jeg er ikke færdig med udbygningen af mine solanlæg, der mangler en ting mere. Min lille inverter har en indgang mere, og jeg kan godt bruge mere strøm, så lad se, hvad der sker her til sommer. Nu er der selvfølgelig en mening med dette. Til sommer bliver varmepumpe tilsluttet og en udendørs spa kommer også til, så begge ting kan bruge strøm i store mængde, siger Dan Sørensen, som også retter en stor tak til EngergiElektrikeren for deres store hjælp.
“En stor hilsen til EnergiElektrikeren og Jens, som har lagt øre til mange spørgsmål, samt brugt meget tid på at svare dem, men som også har lavet et flot og proffessionelt arbejde i dette hus til den aftalte tid, og ikke mindst til den aftalte pris,” slutter Dan Sørensen.