Solceller

En inverter er den vigtigste del af ethvert solcelleanlæg. Et solcelleanlæg kræver meget få til ingen solcellereparationer eller udskiftninger, men sommetider opstår der problemer. Den del i dit solpanelsystem, der er mest tilbøjelig til at blive beskadiget, er inverteren.

Invertere kan miste effektivitet over tid på baggrund af en række årsager. En fagperson kan tjekke din inverter og finde det problem, der forårsager, at systemet mister sin effektivitet.

Det kan eksempelvis være, at inverteren ikke er korrekt installeret eller, at en forbindelse er løs. Sommetider er den bedste løsning en solcellereparation, mens det i andre tilfælde bedre kan betale sig at få inverteren udskiftet.

Hvad er en inverter til solceller?

En inverter til solceller kan også betegnes som en transformer eller en vekselretter. Det er inverteren, som omdanner jævnstrøm til vekselstrøm. Det vil sige, at en inverter sørger for, at jævnstrømmen, som bliver optaget i solcellerne, bliver omdannet til vekselstrøm.

Herved sikrer inverteren, at du kan gøre brug af strømmen direkte i din bolig eller virksomhed. Derudover optimerer en inverter også solcellernes elproduktion. Hvis din inverter er gået i stykker, skal du derfor finde ud af, hvad dine muligheder er.

Hvor meget koster en solcellereparation og reparation af en defekt inverter?

I mange tilfælde kan det godt betale sig at få repareret en defekt inverter. Typisk koster en reparation mellem 2.000 kroner og 5.000 kroner inkl. moms. Skal den nye inverter også installeres, er prisen som regel fra 12.000 kroner inkl. moms.

Gennemsnitligt har en inverter til solceller en levetid på cirka 10 år. Dog er der set eksempler på invertere, som er 20 år gamle og stadig fungerer optimalt. Men omvendt er der tilfælde, hvor en inverter bliver defekt efter 3 år.

Som standard er der 5 års produktgaranti på en inverter. Omfanget af garantien kan variere fra producent til producent, så det er vigtigt, at du er opmærksom på dette.

Det kan derfor for det meste betale sig at investere penge i at få sin inverter repareret. Og set fra et miljømæssigt og bæredygtigt perspektiv er det ligeledes klart en fordel at få sin inverter repareret. At bortskaffe en inverter er nemlig en miljømæssig belastning, hvorfor det altid anbefales, at du får den repareret, såfremt det er muligt.

Sådan tjekker du, om din inverter fungerer korrekt

De typiske ting, som du skal holde øje med, når det kommer til dine solceller, vil blive vist på din inverter eller på din overvågningside. Samtidigt er det en fordel, at du sommetider går forbi din inverter, så du kan se, hvad den laver.

Opdager du, at dine solcelleanlæg ikke opfører sig normalt, eller er du allerede opmærksom på, at der er noget galt, er det en god idé at kigge på inverterens display. Her kan du se, om der står noget om en fejlkode eller andet, der forklarer mere om, hvad der er galt med dine solceller.

Hvis din inverter slet ikke virker, kan du prøve at kigge på dine sikringer og se, om disse er tændt. Kan du ikke selv løse problemet, er det en fordel at tage kontakt til en fagperson, der kan komme ud og lave en fejlfinding samt en solcellereparation.