Fejl på solceller? Det kan koste dig dyrt
Har dit solcelleanlæg problemer? En fejlbehæftet inverter eller nedsat ydelse betyder ikke bare tekniske problemer – det betyder, at din investering ikke tjener sig hjem som planlagt. Hvis solcellerne ikke producerer den strøm de skal, kan du miste tusindvis af kroner i årlig besparelse. Hos EnergiElektrikeren er vi eksperter i fejlfinding og reparation, så dit anlæg hurtigt kommer op på fuld kapacitet igen. Uanset om det skyldes inverterfejl, skader fra lynnedslag eller generelt svigt, rykker vi hurtigt ud i hele landet og sikrer, at din grønne energi bliver en god forretning.
Vi finder fejlen – og fikser den med det samme
Hos EnergiElektrikeren er fejlfinding og reparation af solceller vores speciale, og vi har gjort det siden 2005. Med 20 års erfaring ved vi præcis, hvor vi skal lede, og vi løser problemet hurtigt og effektivt. Som specialister på området sparer vi dig for unødvendige håndværkertimer, ekstra kørsel og lange nedetider.
Vi kan reparere invertere helt ned på printkortniveau, og de fleste fejl klares allerede ved første besøg. Vores servicevogne er fyldt med avanceret testudstyr, reservedele og specialværktøj, så vi kan udføre alt fra loddeopgaver til systemkalibrering på stedet. Vores pålidelige teknikere er blandt de dygtigste i branchen, som aldrig går på kompromis med god kvalitet og professionel energirådgivning.

1000 defekte solcelleanlæg om året
Hos EnergiElektrikeren er fejlfinding og at finde fejl på solceller hvedagskost – vi fejlfinder og reparerer cirka 1000 solcelleanlæg om året. Vi har med andre ord stor erfaring med fejlfinding og reparation af solceller i alle størrelser.
Desuden koster fejlfinding og reparation af en solcelleinverter ikke en hel bondegård. Prisen for reparation af en inverter koster typisk mellem 1995 til 5995 kroner inkl. moms, hvilket gælder for Sjælland, Fyn, Jylland og brofaste øer. Omkring 80% af de defekte invertere vi har fingrene i, kommer til at køre igen. EnergiElektrikeren yder 1 års garanti og 2 års reklamationsret på reparationen.
Alternativt kan man naturligvis også erstatte sin defekte inverter med en ny inverter, som måske også kan tilkobles et batteri. Det kan du se mere om her
Solceller ramt af lyn
Er dine solceller ramt af lyn? Eller melder din inverter fejl efter lynnedslag? Det som der sker ved lynnedslag er, at det skaber såkaldte transienter i elnettet. Transienter betegnes også som overspænding og overspænding er der ikke meget elektronik der kan tåle. En inverter til solcelleanlæg er udstyret med en del elektronik som ikke kan tåle overspænding som følge af lyn og torden. Derfor vil du opleve fejl på solceller.
For at beskytte dit solcelleanlæg for lyn og torden, så kan du med fordel slukke for solcelleanlægget, hvis der varsles om fx skybrud eller lyn og torden. Sluk for solcellerne både på inverterens DC afbryder og i eltavlen. Det er den meget lavpraktiske måde at beskytte dit solcelleanlæg på, og kræver naturligvis din tilstedeværelse. Alternativt kan man installere såkaldt transientbeskyttelse. Transientbeskyttelse af solceller og solcelleanlæg kræver en nærmere dimensionering, så kontakt EnergiElektrikeren og hør nærmere.
Hvis dit solcelleanlæg er ramt af lyn og ikke virker herefter, så kontakt os, vi besigtiger din inverter og vurderer skaden. Vi hjælper gerne med at udfylde papirer til dit forsikringsselskab.
150.000 solcelleanlæg – men hvem hjælper, når der opstår fejl?
I Danmark er der registreret omkring 150.000 solcelleanlæg (i 2024), og selv de bedste anlæg kan udvikle fejl over tid. Solcellebranchen har været præget af mange leverandører, der solgte og monterede anlæg, men kun få har den nødvendige erfaring til at fejlfinde og reparere dem, når problemer opstår. At sælge et nyt solcelleanlæg kan mange – men at diagnosticere og udbedre fejl på solceller kræver specialistviden og årelang erfaring.
Hos EnergiElektrikeren har vi eksisteret siden 2005 og er blandt de mest erfarne i branchen. Vi hjælper dig med fejlfinding og reparation, uanset hvor dit anlæg er købt, og hvilket mærke det er. Ingen bøvl, ingen usikkerhed – bare solid erfaring og professionel service, der får dit solcelleanlæg tilbage i drift.

Typiske fejl på solcelleanlæg
Et solcelleanlæg består af solcellemoduler, som ligger på taget, en solcelleinverter, som kan sidde inde eller ude, samt en sikring, som typisk sidder i din eltavle (sammen med alle andre sikringer i din bolig). Moduler, inverter og eltavle er forbundet med kabler. Det svage led er som regel inverteren (uanset producent). Invertere er fyldt med elektronik, og der er mange dele, som kan gå i stykker. Derudover kan der også være fejl på kabler/stik, og solcellemoduler eller sikringen til dit solcelleanlæg er bare slået fra.
- Defekte komponenter i inverter
- Total defekt inverter
- Inverter overophedet pga. manglende vedligeholdelse
- Stikforbindelse på taget brændt over (dårlig forbindelse)
- Der trænger vand ind i solcellemodulerne
- Ødelagt/smadret solcellemodul
- Sikring i eltavle slået fra
- Løse kabelforbindelse
- Løst skinnesystem (panelerne sidder ikke ordentligt fast)
- Skinnesystem monteret uhensigtsmæssigt/ukorrekt (risiko for utætheder forøget)

Det kan du selv gøre
Når du opdager, at dit solcelleanlæg opfører sig mærkeligt, eller direkte kan se, at det ikke virker, kan du se, hvad der står i displayet på inverteren, fx fejlkoder eller lignende, som indikerer, hvad der er galt. Hvis inverteren er helt “død”, skal du tjekke din sikring i din eltavle og DC switchen, som typisk sidder på inverteren (oftest en drejeknap på størrelse med en “tennisbold”). Tjek at begge dele er tændt. Husk at nogle invertere slukker helt ned, når det er mørkt udenfor, så den virker “død”. Men den starter op igen, når det bliver lyst udenfor. Hvis ovenstående ikke hjælper, er det bedste, du kan gøre, at lægge mærke til, om der er noget system i måden, hvorpå den fejler – fx “den melder altid fejl i regnvejr”, eller “den går altid i fejl, når solen skinner kraftigst midt på dagen” etc.
- Tjek at sikringen i din el-tavle er tændt
- Tjek at DC switchen på din inverter er tændt
- Registrer fejlkoder og -tekst i displayet på inverteren
- Læg mærke til, hvilke symptomer der er ved fejl:
- Regnvejr?
- Meget solskin?
- Opstartsprocedure?
- Nedlukningsprocedure?

Det kan vi hjælpe med
Hvis du har konstateret, at dit solcelleanlæg ikke virker, og kontrolleret de ting, som du selv kan, er der ikke andet for end at kontakte EnergiElektrikeren.
Når vi modtager en udfyldt blanket (find den her) fra dig, starter vi med at tjekke, om der er garanti på produktet, og om det evt. er noget, vi kan forklare over telefonen. Hvis ikke det er tilfældet, aftaler vi en dag, hvor vi kommer ud og måler på solcelleanlægget og finder fejlen. I nogle tilfælde kræver det en snak med producenten, og den tager vi med det samme, mens vi er hos dig. På den måde får vi igangsat reparationen med det samme. Vi har kendskab til mere end 20 forskellige solcelleinvertere og endnu flere solcellemoduler. Vi har det mest avanceret måleudstyr inden for solcellebranchen, både til at måle ydeevne på dine solcellemoduler og inverter. Vi kan måle varmeforskelle på inverter og solcellemoduler med termokamera (dårlige forbindelser). Vi kan måle jord-/stelfejl på solcellemoduler og inverter. Måleudstyret er en ting – men knowhow er noget andet. Vi arbejder dagligt med solcelleanlæg, og vi ved alt om solcelleanlæg!
- Du udfylder blanketten (find den her)
- Vi kontakter dig inden for 3 hverdage
- Vi fejlfinder og reparerer anlægget
- Du er kørende igen efter typisk 3-10 hverdage
Vi reparerer alle typer solcelleanlæg – for alle
Vi udfører typisk fejlfinding og reparationer for private, erhverv, producenter, grossister, elinstallatører, solcellefirmaer og på anlæg i offentlige bygninger. Vi kan fejlfinde på alle typer solcelleanlæg og alle størrelser solcelleanlæg. Det er derfor mindre betydningsfuldt om du har købt dine solceller i Bilka, XL Byg, Bauhaus, Solteknik, Toka El, Grøn Sol, Gaia Solar, Solaropti, Top Energy, Johannes Fog, Bygma, Solarelements, EnergiSol eller hos en helt anden solcelleforhandler, som i mellemtiden er gået konkurs – vi skal nok få fejl på solceller til at forsvinde.
Inverter-værksted og rullende værksted
Hos EnergiElektrikeren har vi et helt værksted som kun omfatter reparation af solcelleinvertere. På vores værksted bliver inverterne testet, analyseret og fejlårsagen fundet. I mange tilfælde kan inverterne repareres og i de tilfælde hvor inverterne ikke kan repareres, er vi naturligvis leveringsdygtige i en ny tilsvarende inverter. Se listen med de invertere som vi helt sikkert kender til her.
Alle kan indlevere deres inverter på vores værksted, hvad enten du er el-installatør som har en kunde der kræver hjælp eller om du er privatperson. Ved indlevering af din inverter på vores værksted er det dog meget vigtigt, at der er en tydelig mærkning med dine kontaktoplysninger påsat inverteren, således at den ikke bliver forvekslet med andre invertere.
Når vi reparerer en inverter, så foregår det efter alle kunstens regler og vi gør det som minimum lige så godt som inverterproducenterne selv udfører reparationen. EnergiElektrikeren går ind for, at det som kan repareres bør reparares og ikke bare smides ud. Solcelleinvertere har en forventet levetid på 10-12 år, dog skal det siges at nogle invertere holder betydeligt kortere tid (4 år) og nogle invertere holder betydeligt længere tid (18 år). Ved fejlfinding på solceller er der ikke nødvendigvis sammenhæng mellem den korte levetid og et bestemt produkt/producent.
Kendskab til mere end 20 invertermærker
Vi kan som udgangspunkt fejlfinde og reparere alle typer solcelleinvertere. Men de invertere, vi har mest erfaring med, er fejl på; ABB, Aros, Carlo Gavazzi, Danfoss TLX ULX DLX, Delta Solivia, Diehl, Effekta, EHE, EnergiSol, Eversolar, Fronius, Goodwe, Growatt, Huawei, JFY, JSI-3000TL, Kaco, Kostal, Mastervolt, SMA, Schneider Electric, Solteknik-3000TL, Solis, Solu Tronic, Sonnen og Zeversolar.
Vores rullende værksteder (servicevognene) kan klare de fleste opgaver på stedet og er indrettet til at kunne finde fejl på solceller og reparere solcelleanlæg. Vi har alt det fornødende udstyr og mange reservedele med os og kan også udføre loddearbejde på printkort hos dig i servicevognen. Alt sammen kræver naturligvis kvalificeret personale og det har vi i den grad, alle er uddannet elektrikere og flere har derudover også uddannelse som elektronikmekaniker og lignende. Mange kurser og videreuddannelser må vi tage i Tyskland, da der ikke er kvalificeret kurser herhjemme til os mere.
Fejlfinding på solceller og solcellepaneler er samme situation – vi kan fejlfinde på alle typer solcellepaneler. Med specieludstyr og stor erfaring får vi alle typer solcelleanlæg op at køre igen!
Kontakt os i dag
Er du nysgerrig på solceller, tøv ikke med at kontakte os.